12 Ocak 2018 Cuma

KRIPTO PARA BALONU

Merhaba moronoanomaliler,

Konuya girmeden evvel size belkide duyduğunuz bir "Monkey Business" hikayesini tekrar edeyim:

Bir zamanlar maymunu bol bir köye, adamın biri yanında  asistanıyla  gelmiş ve koy ahalisine, tanesi 10$'dan maymun alacağını söylemiş. Bunu duyan köylüler sevinçle ormana koşup maymunları yakalamaya başlamışlar. Kısa bir sure sonra, maymunlar 10$'dan satın alınınca ormanda maymunlar azaldığı gibi yakalaması da zorlasmis.
Köylüler tam maymun yakalamaktan vazgeçecekken, adam tanesine 20$ vereceğini söylemiş. Tekrar heveslenen köylüler tekrar  maymunları yakalamaya başlamışlar. Bir sure sonra da fiyatı 25$'a çıkarmış. Ancak artık bırakın yakalamayı, maymuna rastlamak bile çok zormuş.
Bir gun, adam kisa bir sure icin sehre gidecegini, bu sure icinde islerine asistaninin bakacagini, dondugunde de maymun alimina 50$'dan Devam edecegini soylemis koylulere. Adamin ardindan, parlak asistani koyluleri koy meydanina toplamis. "Su buyuk kafesteki maymunlari, ben size tanesi 35$'dan satayim, siz de ustam gelince ona 50$'dan satarsiniz" demis.
Bu cazip ve karlı görünen teklif üzerine, köylüler ellerinde ne var ne yoksa bir araya getirip maymunların hepsini satın almışlar. Sonra da beklemişler maymun tüccari adamın dönüş yolunu. Ne var ki ne maymun tüccarını ne de onun parlak asistanını bir daha gören olmamış o köyde. Çok sonradan, uzak köylerden maymun tüccarlarımızın işleri geliştirip, bir de "maymuna dayalı menkul kıymet" (MBS, Monkey-Based Securities) adında kağıtlarla borç para topladığına dair rivayetler gelir olmuş bizim köye.
Rivayet odur ki; öykümüzün kahramanı parlak asistan, sonraki yıllarda Wall Street'te çalışmaya baslamis ve Mortgage-Based Securities denen enstrumanlar böylece doğmuştur.
Hepiniz koyunların yeni "yatırım" havzası olan Bitcoin ve benzeri kripto-para senzasyonunu duydunuz değil mi? Nasılda bir anda milyonlar kazandırır oldu öyle!! Bir anda tüm koyunlar yine borsa brokerları gibi app lar vasıtasıyla telefon ve pc lerine yükledikleri programlarla yatırdıkları paralarının günbegün değer üstüne değer kazanmasını izler oldu..... Her biri bir ötekine gururla yapmakta olduğu "dijital" kazancını ekranda sergileyip "sende yatır, sende kazan" diye teklifte bulunur oldu. "Ahmet abi bu bitcoin varya, bankaya bağlı değil, merkezide değil, o yüzden kimse onu kontrol altına alamıyor, o yüzden onu manipule edemiyorlar.... ayrıca vergi kaçırabilmen için anonim olarak kullanabildiğin bir hesap bu.... yav diyorum işte züper bişiiiy - mutlaka paranı buna yatır, pişman olmayacaksın!"

Sırf birkaç sazan yakalama heveslisi kripto para sitesi bu paraların kontrol altına alınamadığını yazdı diye bu yalana inanan koyunlar....."Çooook para ve çok kısa zamanda" diye vaatte bulunanlara "gerçek" paralarını verip karşılığında dijital hesap sahibi olup beklemeleri gerektiğine inanan koyunlar..... Bu paraların vergi mükellefiyeti getirmeyeceğine inanıp ellerindeki kara parayı orada aklayabileceğine inandırılan koyunlar.... Sizlere iyi haberlerim var!!! Devletler ve onlara bağlı vergi dairelerinin kripto-para transfer bilgi detaylarına erişimleri var. Bu özellik olmadan sizlere kontrolsüz güç verileceğinimi sanmıştınız?! Bu özellik olmadan dijital bir parayı gerçek hayata sokabileceğinizimi sanmıştınız?! Dijital hesapların çalınamayacağınımı sanıyorsunuz?

Buffett, kasım ayı sonunda yaptığı bir açıklamada, Bitcoin'in değer üreten bir varlık olmadığını vurgulayarak, Bitcoin'in gerçek bir değerinin olduğu görüşünü "şaka", kripto para piyasasını da "balon" olarak nitelendirmişti.
 Bitcoin güncel piyasa işlem değeri.
Ethereum güncel piyasa işlem değeri.
Yukarı yukarı ve uzaklara doğruuuuuuuuuu......



Nasdaq güncel durum
Dow Jones güncel durum
IMKB güncel durum
Yukarı yukarı ve uzaklara doğruuuuuuuuuu......

Tayvan borsası 1989 da çöktü ve onu takiben Japon borsası 1990 da çöktü. Son ".com" balonu patladığında 2000 yılıydı. Bir sonraki kriz 2008 de geldi.... 8-10 yıl ara ile krizler ve borsa çöküşleri düzenli olarak ortaya çıkıyor. Şimdide 2018 deyiz..... dling dliiiiingggg.
Yeni yılınız nasıl geçti? Bol bol eğlendinizmi? Şampanyalar, içkiler, mezeler, kızlar..... umarım iyi geçmiştir...... çünkü bu uzun bir süre boyunca kutlayabileceğiniz son yılbaşı olabilir! Bu nedenle umuyorumki çoğunuz dersine çalışıp önlemini almıştır. 
Pendulum...... ve onun kaçınılmaz davranış şekli. Pendulum her zaman size şunu hatırlatır.... yukarı doğru hareket aşağıya doğru olana nazaran daha çok enerji gerektirir ve bu enerji net 0 noktasına ulaştığındada, kısa bir durgunluğun ardından aşağıya doğru serbest düşüş başlar. Ne kadar yükseğe çıktıysanız düşüşteki yere çarpma etkiside kendini bir o kadar güçlü hissettirecektir. Grafiklerdeki enerji sarfiyatının artışını görebiliyorsunuz sanırım. 

IMF, dünya bankası yada diğer finans kurumları kripto paralara karşı değiller... Onlar sadece kendi ürettikleri kripto para kullanıma girsin istiyorlar. Bu sayede kontrol ve yönetim onlar için daha kolay olacak.

Lagarde ifadelerinde, kripto paraları benimseme sürecinde önemli rol oynayabilecek çeşitli faktörlere de atıfta bulundu. Bu faktörlerin arasında, kullanıcıların tercihlerini geleneksel para birimlerinden “daha kolay ve güvenli” olan yeni para birimlerine kaydırmaları ihtimali de bulunuyor.
Koyunların en sevdiği kelimelerle dönüşümün sinyalini vermiş değil mi? Tıpkı aşağıdaki 1988 basımı dergi kapağı gibi:

Bu bir kehanetmiydi şimdi? Tabiki hayır!!! 1988 de henüz kripto yada dijital para diye bir fikir bile yoktu henüz. Sadece zamanın yaklaştığının bir belirtisi hepsi. Ne zaman olacağı belli değil.... ama olacağı kesin! Piyasa hareketleri ve haberlere bakınca bu seneyi kazasız çıkarabilecek gibi görünmediğinizi söylemeliyim.

Suçlu olarak kripto-para yatırımcıları gösterilecek ve piyasayı nasıl şişirdikleri anlatılacak, sonra daha "kontrollü" olan yeni über kripto sistemi gelecek..... Ancak tüm bu "siz kriptocular yüzünden bu hale düştük" tantanası devam ederken, (.......... çok uzun ve acı verici bir düzenleme süreci olacak, çooook.....) yeni über kripto sistemide yerini alacak ve herşey yine normalize edilmiş olan sistemde olması gerektiği gibi işlemeye devam edecek.

Kripto paraların kazandığı değer, bankalar bu "değeri olmayan boka değer verme" oyununda katılımcı oldukları sürece mümkündür. Eğer hiçbir banka bu kriptoların arbitrajına müsaade etmezse hepsi sadece birer dijital rakam olarak ekranlarda kalır ve asla gerçek hayata sokulamazlar. Lale Balonu nedir bilen yoksa bir okusun. Hollandada lale soğanlarına aniden aşırı fiyat verilmesi ve halkın bunu bir yatırım aracı olarak algılamasından doğan ve bilinen ilk kısa süreli ekonomik balondur.

Kripto hiperenflasyonunu tetikleyecek olayın ardından ne olacak peki? Tüm yatırımcı koyunlar panik halinde hayatlarını kurtarmak için çıkışlara koşacaklar, ve ellerindeki kriptoları yüce akıl küpü tanrılarına geri verip eski paralarını (kazançlarından vazgeçip en azından koyduklarını almayı bile yeğleyecekler - yeterki hepsini kaybetmemiş olsunlar) geri isteyecekler...... ve işte o anda her zamanki kaşılaşacakları görüntü şu olacak:

Eğer koyunlar gibi sırf sonra satmak için bir şeyleri satın alıyorsanız ve bu aldıklarınız sizin şahsen bir işinize yaramayacaksa - demekki kendinizi kandırıyorsunuz ve düzülmek için bir sebep arayışındasınız! Koyunlara bakın..... ellerindeki tüm parayı kripto paralara yatırıyorlar ve tavuk gibi kuluçkaya oturup yumurtadan altın civcivin çıkmasını umuyorlar. Peki sonuçta ne oluyor??

Daima oyun masasını ne zaman terk etmeniz gerektiğini bileceksiniz.... Çünkü kumarcıların dediği gibi şans döndüğü andan itibaren kaybetmek kaçınılmazdır. Ancak eğer bir kripto brokeri iseniz tabiki koyunları gaza getirip paralarını size vermeleri için "uzmanların" öngörülerini sunacaksınız....

Bitcoin Fiyatı 2021’e kadar 100.000 Dolar’ı Aşabilir: Harvard Akademik
John McAfee: Bitcoin, 3 yıl içinde 500 bin Dolar olacak
İsviçreli Bitcoin Cüzdanı CEO’su: Bitcoin 1 Milyon Dolar Olacak

Wooooaaaavvv yokmu arttırannnnnn??? Koyunlara daima uçuk rakamlar verin, o kadar abartı olsunlarki ne kadar para ile zengin olunabileceğini unutsunlar. Sürekli olarakta yaptıkları yatırımın gelecekte ne kadar edeceği masallarını anlatın ve onca parayla emeklilikte nasıl bir hayat sürebileceklerini anlatın durun. Öyle anlatınki kafalarında kendilerini o ortamda canlandırabilisinler. Koca bir havuzlu ve jakuzili villa, bir sürü vajina yada çanta ve ayakkabı, spor arabalar, yatlar ve bitmeyen paralarrrrr. Paralarını alıp ellerine manasız kağıtlarını verdikten sonrada onları yine kuluçkalarına bırakın. O koyunlar sizin yemeğiniz!!!
Altının güncel durumu!!!

Altına olan talep genel olarak aşağıdaki şekillerde artar.

  • Mevcut finans sistemine karşı güvenin azaldığı ya da çöktüğü zamanlar
  • Merkez Bankalarının yüksek miktarlarda kağıt para basması ve kağıt  paranın değersizleşmesi
  • Kağıt paraya olan güvenin farklı şekillerde düşmesi
  • Küresel jeopolitik risklerin yaşanması (savaş veya küresel gerginlik  durumları)
 
Bu kripto para yatırımcılarının kazandıklarını zannettiği şey.... Kısa bir süre için bakın ve sıcaklığını hissedin...... Nasıl? Ne ılık ve hoş değil mi? Sanki vajinal bir cennetin ortasında yaşanan efori gibi. Sanki sizi asla terk etmeyeceklermiş orada bekliyorlar......
Ve sonrada o kötü çocuk geliyor ve diyorki: fırsatın varken onları kullanmalıydın!

Koyunlar asla ne zaman oyunu terk etmeleri gerektiğini bilmezler. Daima kazancın hep yukarı ve yukarı gideceğine inanırlar - sonsuza dek. Bu yüzden asla koyunsal pembe dünya gözlüklerini çıkarıp o yükselişlerdeki uyarı sinyallerine kulak asmadan beklemeye devam ederler. Beklerler ve beklerler ve beklerler.......... Bırakın beklesinler!

10 yorum:

  1. Arkadaşım bu sanal paralardan satın almak istediğini söylediğinde ona gerçek bir maddeye dayanmayan (2+2 = 4) bir şeyin yatırımının yapılmaması gerektiğini ve fikir sahibi olunmayan alanlarda yatırım yapılmaması gerektiğini söylemiştim. Şimdi ise tüm parasını kaybetmemesini ummak gerekecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.forbes.com/sites/jasonbloomberg/2017/12/09/seven-lies-bitcoin-fans-tell-themselves-and-anyone-else-who-will-listen/#fea2b08402d8
      https://www.forbes.com/sites/jasonbloomberg/2018/01/07/seven-more-lies-bitcoin-and-altcoin-fans-tell-themselves/#1dc9f785334e

      https://coinmarketcap.com/ onlarca kripto para var. Hepside balon. Sahip oldukları gerçek para hacmine bakınca, tüm sistem çöktüğünde tüm bu paralar nereye gidecek diye merak eden pek yok!

      Kripto paraları gerçek paraya çevirmek için son şansları.....

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koyunlara hayallerini "daha", "çok", "bitmeyen", "sonsuz" ve "limitsiz" gibi gerçek dışı kelimelerle kurmalarını sağlayın. Sonrasında onlara kim ne derse desin, mutlaka kendilerine başka bir yalan uydurup o anlattığınız hayale inanmaya devam etmek için sebep bulacaklardır. Bu nedenle bu gerçeklerle bağlantısı olmayan canlıları istediğiniz gibi kullanın ve işleri bittiğindede çöpe atın.... çünkü başka türlüsünü hak etmiyorlar.

      Altına şimdi yatırım yapılırsa uzun vadede elde edilmesi zor bir metal olacağından fiyatı uçuk bir rakama çıkar ve takip etmesini bilenler uyarı sinyali geldiğinde satıp tekrar kağıtlara yada gayrimenkule geçer.
      https://www.youtube.com/watch?v=LprJvQOzEwA

      Maden şirketlerini takip et.... nereye ve neyin çıkarılması için yatırım yapıyorlar yada hangi madenler kapanıyor. Kapatılan madenler o şeyin fiyatını yükseltir, yeni açılanlar ise ya fiyatı düşürür yada sabit tutar..... talep ve arz dengesine göre piyasa takibi ileriyi öngörmeni sağlar.

      https://www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND
      Baltık Kuru Yük Endeksi - bu talep ve arzın dengesine bir örnek.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Sadece kripto para balonu yok ki şu an büyük bir tahvil balonu var. Bu tahvil patlamak için bir fitil bekliyor galiba buda kripto para olacak gibi..kripto para üretilirken yüksek miktarda elektrik enerjisi kullanılır yani kripto para üretilirken mevcut paralar kullanılır Nasıl oluyorda şuan ki paraya alternatif oluyor satılırken dolarla satılıyor diyorlar ki mevcut paraların sonu geliyormuş tabi yersen... Bunu yiyen koyun popülasyonun çok olduğu Türkiye Şili Brezilya Nijerya Kolombiya Peru venezuelya Kore vs altın konusuna gelelim bugüne kadar güvenli liman ayağına koyunlara altından iyi soktular. Onsu 1800 $ civarlarında iken medya sayesinde savaş korkusu verilerek koyunlara kitlediler. Halbuki kriz savaş dönemlerinde altın düşer. Devletler savaş kokusunu alırlar ve savaş esnasında piyasaya altın sürer. Gelelim emlak konusuna tipik koyun söylemi Abi 2010 yılında 168.000 TL na ev aldım şuan 350.000 tl muazzam kar yaptım Sağa sola hava atarlar halbuki 2010 yılında aldığı ev tam olarak 150.000 $ seviyelerindeydi şuan dolar bazlı zararda adamın haberi yok Hayırseverler çatır çatır soktular gelelim borsaya 2013 yılında borsa 5 $ seviyelerindeydi ve halen o seviyeleri şuan yakalayamamış Tabi bazı hisse senetleri hariç tutuyorum .

    Koyunlar yatırım yaparken sabır göstermezler hemen zengin olmak isterler. Bunu bilen hayırseverler koyunları çatır çatır öperler . Hayırseverler borsayı hisse senetlerini hep kötü olarak tanıtmışlardır ki kendileri piyasaya hakim olmak için ve adamlar ufak bir hisse senedi nde kafadan 15 yıl sabır gösterirler ve de sonucunu alırlar

    Ekonomi aslında basit denkleme sahiptir belli sürelerde kağıtlar çıkar ve belli sürede altın gayrimenkul çıkar
    2030'a kadar altının onsu düşecek ve koyunlara kitleyecekler

    Mükemmel bir yazı olmuş eline koluna sağlık çevremde bir çok kişi arabasını evini satmıştı . Hiç ama hiç sözümü dinlemediler .

    YanıtlaSil
  5. Unutmadan şunu da söyleyim insan balonuda var. Ekonomi yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum

    YanıtlaSil
  6. Öngörüsü yüksek ENKI'ye saygılar...

    YanıtlaSil
  7. döngü cidden işledi , tebrikler enki , nakit parayı kullanan son jenerasyon olucaz galiba.

    YanıtlaSil
  8. enki senin teknoloji okuryazarliginda pek yok. gelecegin paralari bu kriptolar :)

    YanıtlaSil