Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Türkiye'nin deprem bölgesinde bulunduğunu ve her zaman bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Son yıllarda ülkede meydana gelen deprem sayısının arttığına yönelik endişe duyulmaya başladığını belirten Nurlu, bunun kesinlikle yanlış bir düşünce olduğunu vurguladı.
Türkiye'de 2000 yılı öncesinde ulusal deprem gözlem istasyonu sayısının 25-30 arasında olduğunu anlatan Nurlu, şu anda AFAD'a bağlı 206 istasyonla depremin büyüklüğünü tespit eden 370 ivme ölçerin bulunduğunu ifade etti.
İstasyonlar artınca depremlerin daha fazla tespit edilmeye başlandığını dile getiren Nurlu, ''Artık her yerdeki depremi saptayabiliyoruz, eskisi gibi değil. Neredeyse 50-60 kilometrede bir istasyon var'' diye konuştu.
Ölçümlerin de daha hassas yapıldığını vurgulayan Nurlu, ''Önceden 3 ve daha düşük büyüklükteki depremleri tespit edemiyorduk. Şimdi 1.8 büyüklüğündeki depremleri bile saptıyoruz. Yani son yıllarda ülkemizde depremlerin arttığı yönündeki kanaat doğru değil. Bu artış, depremin daha çok istasyon tarafından tespit edilebilmesinden, daha kaliteli veri alınabilmesinden kaynaklanıyor'' dedi.
Son günlerde yaşanan depremlerin de normal olduğunu ifade eden Nurlu, şunları kaydetti:
''Son günlerde deprem olayları artmış gibi görünüyor. Oysa depremlerin meydana geldiği yerlere bakın. Yoğunluk Van Gölü etrafında. Van'da geçen yıl büyük bir deprem oldu. Bunun artçıları 2-3 yıl devam edecek. Dünyada bunun örnekleri var. Büyük depremlerde 5-10 yıl süren artçılar var. Artçıların sürmesi normal.
Diğer bir deprem Fethiye Gökova taraflarında gözleniyor. Burası da fay bölgesinde yer alıyor. Yine Marmara Denizi içinde aktivite var, burada da 5,1'lik deprem olmuştu. Kütahya'da ise Simav'da yaşanan depremin artçıları devam ediyor.''